Askeriyelerde birden çok haşere türü yaşayabilir. Çok sayıda kişinin aynı ortamda konaklaması ve yaşam faaliyetlerini sürdürmesi bu durumun sebeplerinden biridir. Kalabalık alanlarda oluşabilecek bir temizlik probleminin arkasından haşerelerin meydana gelmesi kaçınılmazdır. Bu noktada kesin çare askeri alan ilaçlama faaliyetleridir.
Askeri Alanlarda Görülen Haşere Türleri
Askeri tesislerde en fazla rastlanan haşere türü bit ve pirelerdir. Bu haşereler bulaşmayla büyüyüp üreyebilirler. Askeri koğuşlar düzenli haşere ilaçlama uygulaması yapılmadığı takdirde bunların hayata tutunması için oldukça elverişlidir. Etrafta bahçe ya da tarla olması durumunda tahtakurusu, hamamböceği veya fareler de askeriyelerin istenmeyen misafirlerindendir. Bunların haricinde nemli bölgelerde akrepler, yemek artıkları etrafında karıncalar veya çürümüş meyve ve sebzelerin üstlerinde sinekler de görülebilir. Haşerelerin cinslerinin tespiti, askeri alan ilaçlama işleminin nasıl yürütüleceği ile yakından ilgilidir.
Askeri Alanlarda Haşere İstilalarının Sebepleri
İnsanların yaşadığı ortamların kirli tutulması böceklere davetiyedir. Bu durum askeri alanlarda da geçerlidir. Yanlış hareketlerde bulunulması sonucu haşere saldırıları gerçekleşir. Örnek olarak; yatakhanede dökülebilen, kabuklu yiyecekler tüketilmesi hijyen kurallarına aykırıdır. Çünkü besinlerden geriye kalan döküntüler, artık haşerelerin yiyecekleri olur. O bölgelerde kümelenen canlılar, zamanla üreyerek bütün alana yayılır. Bir başka hatalı davranış, askeri alan ilaçlama operasyonlarının vaktinde yapılmamasıdır.
Etrafınızda herhangi bir haşere cinsine rastladığınızda vakit kaybetmeden ona müdahale etmeniz gerekir. Aksi takdirde siz onu görmezden gelirken o çabucak çoğalarak bulunduğunuz yeri yaşanamayacak bir hale sokar. Ayrıca bazen bir haşerenin varlığını fark etmek kolay olmaz. Bu durum da göz önünde bulundurulduğunda askeriye gibi kalabalık alanlarda her ihtimale karşı düzenli olarak böcek ilaçlama faaliyetleri yapılmalıdır.
Askeri Alanlarda Bulaşıcı Hastalıklara Karşı Alınacak Önlemler
Haşerelerin en büyük zararları insan sağlığını bozarak tehlikeli hastalıkların ortaya çıkmasını veya bulaşmasını sağlamalarıdır. Askeri alan ilaçlama bulaşıcı hastalıkların engellenmesinde tek başına yeterli olmayabilir. Kendinizi bu tür olumsuz durumlardan korumak için alabileceğiniz birtakım önlemler vardır. Bu tedbirlerden bazıları şunlardır:
- Kişisel eşyalarınızın size özgü kalmasına dikkat edin. Özellikle terlik, yastık kılıfı ve havlu gibi vücutla temasın direkt olduğu nesneler asla başkasıyla paylaşılmamalıdır. Aynı şekilde başkasının şahsi eşyaları da kullanılmamalıdır.
- Duş almaya özen gösterin. Bazı zamanlarda böcekler biz farkında olmadan bedenimize yerleşebilirler. Bu gibi ihtimallerin önüne geçebilmek için duş iyi bir çözümdür.
- Tuvalet ve banyoları temiz bırakın. Yapmayanları uyarın.
- Yemekhanede çöplerin, besin kalıntılarının, ekmek kırıntılarının ve suların yerlere dökülmemesine özen gösterin.
Askeri Alan İlaçlama Neden Yapılır?
Geçmiş yıllarda askeri bölgelerde kalan kişilerin tifo, İspanyol gribi ya da kolera gibi ağır hastalıklardan hayatlarını kaybettikleri tespit edilmiştir. Bu hastalıkların hızlıca bulaşabilmesindeki en önemli faktör, askeri alan ilaçlama işleminin yoksunluğudur. Bu mücadele haşerelerin yok edilmesini sağlar. Esas amaç askeri birliklerin sağlıkla hayatlarına devam edebilmeleridir. Salgınların yaşanma olasılığında, haşere ilaçlama uygulaması neticesinde büyük bir düşüş yaşanır. Kısacası insan onuruna yakışır, temiz ve sağlıklı alanlar ilaçlama sayesinde mümkündür.
Askeri Alan İlaçlama Nasıl Yapılır?
Askeri alan ilaçlama belirli metotlar dâhilinde yapılır. Sıklıkla kullanılan yöntem püskürtme mekanizması ile kimyasalların nüfuz ettirilmesidir. Uygulamada yararlanılacak pestisitler her cins canlıya göre farklılık gösterebilir. Haşere yoğunluğunun fazla olduğu durumlarda birkaç teknik birlikte kullanılabilir.
Askeri Alan İlaçlama Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Dikkat edilmesi gereken ilk unsur, böcek ilaçlama konusunda eğitim almış profesyonel personellerin işlemi gerçekleştirmesidir. İkinci husus, kullanılan ilaçlar hızlı temas edebilen nitelikte olmalıdır. Son olarak işlemden hemen sonra ilaçlanan bölgeye girilmemelidir.