Bahçe, evlere ve diğer ortamlara güzel bir görünüm verdiği için dekorasyon açısından oldukça önemlidir. Ayrıca doğada vakit geçirmek istediğimizde de kendimizi bahçelerin sıcak kollarına atarız. Ancak bazen zararlı haşereler insanlar ve bitkiler için risk oluşturabilir. Bu sebeple belli zamanlarda hem dekoratif açıdan hem de sağlık koşullarını sağlamak sebebiyle bahçe ilaçlama yapmak gereklidir.
Bahçe İlaçlama Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bilindiği üzere dünyamızda yüzlerce çeşit haşere türü mevcuttur. Bu canlılar için en iyi saklanma yeri ise bahçelerdir. Bu yerler genelde bitki anlamında oldukça zengin olduğundan haşereler için vazgeçilmez bir yer niteliğindedir. Tabii her ne kadar haşereler bahçeleri sevse de bahçeler için aynısını söylemek zor. Doğru ilaçlama yöntemleriyle temiz ve böceklerden uzak bahçeler oluşturulabilir. Bahçe ilaçlama uygulamasında dikkat edilmesi gereken ilk husus kullanılacak pestisitlerin etkinliğidir. Yanlış malzeme kullanımı ilaçlamayı sonuçsuz bırakarak işlemin tekrarlanmasını gerektirir.
Bunların dışında ilaçlama yapılırken ekili alanda bulunan bitki ve çiçeklerin tahrip edilmemesine özen gösterilmelidir. Yalnızca haşereler üzerinde tesirli olan bahçe ilaçları kullanılarak bitkilerin olumsuz etkilenmesi önlenebilir. Bunların yanında bahçeler gün içerisinde çok sayıda canlıya yaşam alanı oluşturur. Evcil dostunu dolaştırmaya götürmüş bir kişi, oyun oynayan çocuklar ve bahçelerde hayat bulan bitkiler örnektir. İlaçlamanın bu canlılarda istenmeyen sonuçlar doğurmaması amacıyla uzman bahçe ilaçlama firmaları ile çalışılmalıdır.
Bahçe İlaçlama Ne Zaman Yapılır?
Haşereleri bahçelerden uzak tutmak için kış mevsimi hariç her mevsim belli aralıklar ile ilaçlama yapmakta fayda var. Zira kış mevsiminde uygulanacak olan bahçe ilaçlama işlemi rüzgar nedeni ile tehlikeli olabilir. İlkbaharın ilk aylarında ilaçlamaya başlanırsa yaz ve sonbahar daha rahat geçer. Ancak ilaçlamalar ihtiyaca göre yazları daha yoğun periyotlarla yapılabilir.
Bahçe İlaçlama Nasıl Yapılır?
Bahçe ilaçlama, bahçenin hangi zararlı böcek türünün saldırısı altında olduğunun tespitinden sonra uygulanır. Eğer kimyasallar aracılığı ile ilaçlama yapılacaksa, bahçede görevli hariç kimse olmamalıdır. Ayrıca görevli de ilaçlamaya uygun kıyafet giyerek maske takmalıdır. İşlemin nasıl yürütüleceği bahçe yapıları arasında da değişiklik gösterir. Her bahçe tipine uygun olarak bahçe ilaçlama sistemleri kurulur. Örneğin ağaçların zararlılardan korunabilmesi için sisleme tekniğinden faydalanılır. Bu sayede ilaçlar ağacın her noktasına ulaşabilir. Banklar ve çardaklar gibi oturma alanları ile sebzeler için ise pompalı makineler kullanılır. Bitkilerin sağlıklı büyüyebilmesi için sineklerin uzaklaştırılması gerekir. Bu yüzden bahçe sinek ilaçlama faaliyetleri jel formatında uygulanır.
İlaçlama Yapılmadan Bahçeyi Korumak Mümkün mü?
Her ne kadar bahçe ilaçlama şart olsa da ikincil bir yöntem olarak doğadaki hiyerarşiden yardım alınabilir. Örneğin zararsız böcekler sayesinde zararlı böceklerin bahçeyi istila etmesini engelleyebilirsiniz. Bunun için uğur böceği ve peygamber devesi gibi böcek türlerinden destek alabilirsiniz. Uğur böceği, beyaz sinek ve bitleri yok etmek için oldukça iyi bir tercihtir.
Bahçe İlaçlamada Doğal Çözümler
Bazı durumlarda kimyevi ilaçlar kullanılması bahçelerin dengesini bozabilir. Böyle zamanlarda evlerinizde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz karışımlar sayesinde doğal bahçe ilaçlama uygulamasını yapabilirsiniz.
Örneğin, bir çorba kaşığı kadar kanola yağı ile Fildişi sabununu 1 litre su ile karıştırıp, bitkilerin üzerine sprey yardımı ile püskürtebilirsiniz. Bunun dışında ise bir çorba kaşığı toz biberi ile çok az acı sosu yine fildişi sabunu ile karıştırıp bitkilerin yapraklarına ve köklerine sürebilirsiniz.
Her ne kadar bu ev yapımı ilaçlar ile haşereleri bahçelerden bir süreliğine uzak tutmak mümkün olsa da kalıcı çözüm için profesyonel bir destek almak gerektiğini unutmamalısınız.