Fırınlar unlu mamullerin ve farklı tatlı çeşitlerinin üretildiği yerlerdir. Fırınlarda unlu mamullerin pişirilmesinden kaynaklanan sıcaklık mevcuttur. Bu ısı, sıcak ortamı seven birçok haşereye davetiye çıkartır. Bunun haricinde fırında üretilen ürünlerin malzemeleri de haşereler tarafından çok sevilmektedir. Birçok fırın işletmecisi bu sorunla normal işletmelere göre daha sık karşılamaktadır. Fırınlarda bu konuya ilişkin denetlemeler de daha sık yapılır. Bu nedenle fırın ilaçlama konusunda işletmenin devamlılığı için ve hijyenik oramda üretim yapabilmek için daha özenli olmak gerekir. Fırın ilaçlaması yaparken hassas ve profesyonel olarak uygulama yapmak gerekmektedir. Fırının sürekli olarak ilaçlanması haşereleri uzaklaştırırken işletme faaliyetlerinde aksaklık yaşanmamasını sağlar.
Böcekleri Fırından Uzaklaştırma Yöntemleri
Böcekleri fırından uzaklaştırma yöntemleri, çalışanların üretim sırasında dikkat etmeleri gereken alışkanlıklarla mümkündür. Örneğin; yere malzeme düşürmemeye dikkat etmek ya da yere düşen malzemelerin hemen temizlenmesi işe yarayan bir yöntemdir. Aynı zamanda böceklerin geldiği malzemeler korunaklı bir kısımda muhafaza edilmelidir. Fırında kullanılan odun, tahta ve benzeri malzemeler fırından uzak bir alanda tutulmalıdır. Bu malzemelerde yaşayan ya da yaşamak isteyen haşereler olduğu için fırın içerisinde tutulmaması gerekir. İhtiyaç oldukça getirilip direk fırına atılmalıdır.
Fırın İlaçlaması Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sürekli olarak tüketilen gıda malzemelerin üretildiği fırınlar ve pastanelerde, haşereleri uzaklaştırmak için daha dikkatli çalışmalar yapmalıdırlar. Sürekli hizmet veren bu alanların kısa süreliğine kapatılması ya da üretimi durdurması müşteri kaybetmelerine neden olabilir. Bu nedenle dikkatli bir şekilde doğru tekniklerle ilaçlama yapılarak üretime ara vermeye gerek kalmaz. Fırınlarda ilaçlama yapılırken, Sağlık Bakanlığı tarafından gıda malzemeleri üretiminin yapıldığı alanlarda haşereleri uzaklaştırmak için onaylanan ilaçlar kullanılmalıdır.
Fırın ilaçlama yapılmadan önce haşerelerin geldiği delik, yuva, yol neresiyle tespit edilmelidir ve o kısımlara yoğun uygulama yapılmalıdır. İlaçlama yapmadan önce haşere yuvaları ya da delikleri kapatılmalıdır. İlaçlama yapılırken üretim malzemelerinin ve araç gereçlerinin ilaçtan uzak tutulması gerekir. Çünkü ilaç pompasından püskürtme yapılırken gözle görülüp fark edilemeyecek kadar uzağa ilaç sıçrayabilir. Bu nedenle malzemelerin ve araçların ilaçlama öncesi muhafaza edilmesi, başka bir yere taşınması gerekir. Ayrıca ilacın kokusunun ve etkisinin malzemelere sinebileceği de düşünülmelidir. Fırın ilaçlama konusunda ihmaller hayati risk oluşturur.
Fırın Haşereleri
Fırınlarda böceklerin en sevdiği malzemeler bol miktarda vardır. Şeker, un, susam, buğday, odun, tahta böcekler tarafından sevilen malzemelerin başında gelir. Bu nedenle fırın haşereleri fırın çalışanlarına zorluk çıkarmaktadır. Özellikle kakalak böceği, fırın işletmecilerinin en sık karşılaştığı ve şikâyetçi olduğu böcek türüdür. Kakalak böceği, hamam böceği familyasındandır. Fırın gibi işletmelerde ve evlerde karşılaşılabilir. Hızla çoğalan bu böcek türünü görür görmez tedbir almak gerekir. Kısa sürede binlerce yavru vererek çoğalan bu böceğin işletmeyi ve evi istila etmesi kaçınılmaz olur. Bu nedenle ilaçlama yapmak ertelenmemelidir.
Fırında görülen böcek türleri arasında halk arasında karafatma olarak da bilinen blaps mortisaga ikinci sıradadır. Bu böcek türü ısırmasıyla da meşhurdur. Aynı zamanda fırın malzemelerini kullanılamaz hale getirebilir. Fırın ilaçlaması yaparken karafatma böceği ilacı olarak satılan ilaç kullanılmalıdır.
Fırın İlaçlaması Yapmanın Önemi
İşletmecilerin fırın ilaçlaması yaparak; böceklerden uzak, hijyenik ve rahat bir üretim ortamı oluşturması gerekir. Bu sayede müşteriler, içleri rahat bir şekilde sürekli olarak bu fırınları tercih ederler. Böcek ilaçlama konusunda fırın yetkililerinin hassasiyet göstermeleri, işletmelerinin itibarlı olarak varlığını sürdürmesi açısından önemlidir. Aynı zamanda sıklıkla yapılan denetimlerin sorunsuz bir şekilde aşılmasını sağlar. Fırın ilaçlama konusunda ihmallerin olması aniden gelen denetimciler tarafından hemen fark edilecektir. Denetimden kalan işletmeler ciddi miktarlarda para cezasına çarptırılır. Ayrıca denetimden geçmeyen fırınlar, toplumda mimlenir ve tercih edilme oranı düşerek müşteri kaybeder.