Hastane ve Poliklinik İlaçlama

Hastane ve poliklinik ilaçlama, sağlık kurumlarının ortamını haşerelerden ve mikroplardan korumayı kapsayan çalışmalardır. Bu ilaçlama çalışmasında haşerelerle mücadele edilirken, ortamı mikroplardan arındırma işlemi, dezenfeksiyon ve fumigasyon tekniklerinin böcek ilaçlarıyla birlikte kullanılmasıyla gerçekleştirilir. İnsan sağlığının her alanda korunması gerektiği bilinmektedir. Özellikle insanların şifa bulmak için gittikleri sağlık kuruluşları temizlik, hijyen ve dezenfekte özellikleriyle topluma örnek teşkil etmelidir.

Sağlık kuruluşlarının bu konuda dikkatsiz ve özensiz ortama sahip olmaları, insanların şifa bulma umudunu kıracaktır. Bu nedenle sağlık kuruluşlarında ilaçlama ve temizlik son derece önemlidir. Çok sayıda insanın bulunduğu sağlık kuruluşlarında; hastalık, mikrop, virüs, enfeksiyon gibi birçok sorunla mücadele edilir. Özellikle son zamanlarda yoğunlaşan ve zorlaşan sağlık hizmetlerini bir de haşere problemleriyle zora sokmamak gerekmektedir. Bu nedenle ilaçlama konusunda zaman kaybetmeden en iyi firmalarla ilaçlama yapmak şarttır.

Sağlık Kurumu İlaçlaması Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Sağlık kurumlarında böcek ilaçlama çalışmaları profesyonel ekipler tarafından yapılmalıdır. Hastane ortamı sürekli kullanıldığı için insanların soluyarak zarar göreceği ilaçlar ve ilaçlama tekniklerinden uzak durulmalıdır. Aksi takdirde ilaçlama çalışması faydadan çok zarar getirecektir. Sağlık kuruluşları ilaçlaması yapılmadan önce kurumda inceleme yapılmalıdır.

Böceklerin türü, meydana çıktığı yerler ve sorunun neden kaynaklandığı tespit edilmelidir. Bu sayede ilaçlama teknikleri ve uygulamaları biçimlenecektir. Faydalı olan ve işe yarayan bir ilaçlama işlemi için rastgele değil haşerelerin olduğu kısımlara ilaçlama yapılmalıdır. Böcek ilaçlamalarında jel uygulama ya da kokusuz sıvı uygulama kullanılmalıdır. Fare istasyonları da yemekhane ve ambar kısımlarına kurulmalıdır. İlaçlama yapıldıktan sonra ilaçlama teknikerinin o bölgeyi terk etmemesi ve etki süresi içinde gerekli kontrolleri sağlaması gerekir.

Hastanelerde Görülen Haşereler

Hastanelerde görülen haşereler, sağlık çalışmalarının performansını ciddi oranda düşürür. Bir böcek başka bir böceği çeken salgı, bakteri ve beslenme kaynağına sahip olabilir. Bu nedenle hastanelerin haşere istilası riski çok yüksektir. Eğer hastane ortamında haşere görülüyorsa hemen ilaçlama yapılmalıdır. Aksi takdirde sık kullanılan ve kalabalık bir ortam olduğu için böcekler bir yerlere kaçıp hızlıca çoğalabilirler.  Sağlık kuruluşlarında görülen haşere türleri:

  • Fare
  • Kertenkele
  • Hamamböceği
  • Yatakhane böceği
  • Sinek ve sinek türleri
  • Karınca
  • Termitler
  • Akarlar
  • Tahtakuruları

Tüm haşere türleri ilaçlamaları; hasta sağlığına zarar vermeyen türden, Sağlık Bakanlığının onayladığı ilaçlar ile yapılmalıdır. Aynı zamanda ilaçlama işlemi, periyodik aralıklarla gerçekleştirilmelidir.

Sağlık Kuruluşlarında Haşere İlaçlamanın Önemi

Hastane ve poliklinik ilaçlama, sağlık kurumunun verdiği sağlık hizmeti gibi önemlidir. Çünkü haşerelerden gelen mikroplar, virüsler sağlık ortamını bozarak yeni hastalılara davetiye çıkarmaktadır. Sürekli olarak gezen ve gezdiği alana mikrop taşıyan haşerelerin tedavi aletleriyle olan teması düşünülemez. Tedavi aletleri her ne kadar korunaklı bir yerlerde saklansa da böceklerin ve haşerelerin her yere girme konusundaki profesyonelliği unutulmamalıdır.

Hastanede fare sorunu da sıklıkla karşılaşılmaktadır. Çünkü yemekhane ambarlarında bulunan malzemeler, farelerin ilgisini çekmektedir. Fareler sürekli olarak her yeri gezen ve en çok mikrop taşıyan kemirgen türlerinin başında gelmektedir. Bu haşerenin hastane ortamında varlığından söz etmek bile son derece can sıkıcıdır. Hastanelerde farelerin görüldüğü kısımlara ya da farelerin gelebileceği alanlara fare istasyonları kurulmalıdır.

Sağlık Kuruluşu İlaçlama İle Gelen Hijyen

Sağlık kurumları ve kuruluşlarında hastane ilaçlama yetkili kişiler tarafından titizlikle sürdürülmesi gereken bir iştir. Bu konuda titiz davranmamak hastane itibarından ziyade sağlıklı alan özelliğinin kaybedilmesine neden olmaktadır. Hastane tuvaletleri, yemekhaneler, yatakhaneler en çok dikkat edilmesi gereken alanlardır. Bu alanlar toplu kalınan ve kullanılan alanlar olduğu için sık sık kontrollerinin yapılması gerekir. Haşere ilaçlama da tıpkı temizlik ve hijyen kuralları gibi önemlidir. Sağlık Bakanlığı denetimlerinde haşerelerin varlığına nedeniyle kurumlara ve personellere idari cezalar verilebilir.