İşyeri İlaçlaması ve İşyerinde Haşere Mücadelesi

Çalışma ortamları, kalabalık insan topluluklarının bir arada bulunduğu yerlerdir. Bu duruma bir de yoğun mesai saatleri eklenince işyerlerinin kirlenmesi ve akabinde böceklenmesi kaçınılmazdır. Böyle bir sonuçta iş yeri ilaçlama işlemi, konforlu ve sağlıklı çalışma alanlarının yaratılmasında kesin çözümdür.  

İş Yerlerindeki Yaygın Zararlılar

İş yerleri gibi ticari nitelikteki alanlarda farklı haşere türleri yaşayabilir. Bunlar arasında yapılan iş yeri ilaçlama faaliyetlerinde yaygınlığı tespit edilmiş olanlar şöyle örneklendirilebilir:

  • Kuşlar

Genellikle gıda perakende sektöründeki işletmeleri tercih ederler.

  • Depolanmış ürün zararlıları

Gıda imalat endüstrisindeki işletmelerin ilgisini çeker. Ancak aynı zamanda kuru gıdaların uzun süre saklandığı yerlerde de bulunur.

  • Hamam böcekleri, örümcekler ve karıncalar

Bu canlılar endüstriden bağımsız olarak, yeterli bir besin kaynağı ve barınak olan her iş yerinde yaşayabilir.

  • Kemirgenler (sıçanlar ve fareler)

Özellikle konaklama departmanlarında sıklıkla bulunurlar.

İş Yerlerinin Temiz Tutulması İçin Tavsiyeler

Bir iş yerinde kimyasallarla uygulanacak işyeri ilaçlama işlemlerinin yanı sıra temizlik konusunda da alınması gereken sorumluluklar vardır. Bunlar aksatıldığı takdirde haşere baskınları yaşanabilir. Böyle bir durumda iş yeri ilaçlama uygulaması daha zor şartlar altında yapılmak zorunda kalır. İş yerlerini temiz tutmak ve zararlıları önlemek için uyulması gereken kurallar çalışanlar ve işverenler açısından olmak üzere 2 başlık altında incelenebilir.

Çalışanlar Açısından

  • Dökülen sıvıları hemen temizleyin.
  • Tüm yiyeceklerin kilitli torbalarda veya hava geçirmez kaplarda saklandığından emin olun.
  • Evden getirdiğiniz karton kutuları veya çantaları iyice kontrol edin.
  • Tüm boş kutuları depoda katlanmış halde tutun veya geri dönüşüme atın.
  • Sızdıran boruları, kırık dolap kapaklarını, sinekliklerdeki delikleri vb. yönetime bildirin.
  • İş yeri mutfağında ya da kilerde depolanan ürünlere bulaşmış haşereleri gördüğünüzde hemen yetkililere haber verin. Ayrıca işyeri ilaçlama firmaları tarafından gönderilen ekipleri de bu konuyla ilgili bilgilendirin.

İşverenler Açısından

  • Personelinizi ve binanızı zararlı haşerelerden korumak için düzenli olarak iş yeri ilaçlama hizmetinden yararlanın.
  • Haşere saldırılarına dikkat etmeleri için bölgesel idari personel atayın.
  • Mutfakların yanına temizlik istasyonları kurarak çalışanların temizlik ürünlerine erişmesini kolaylaştırın.
  • Özel arazideyse, çöp kutularını iş binasının dışında uygun şekilde donatın.
  • Düzenli çalışma alanlarını teşvik edin.
  • Temel haşere önleme bilgi kılavuzlarını personelinizle paylaşın. Bu kılavuzları işyeri ilaçlama şirketlerinden talep edebilirsiniz.

İş Yeri İlaçlama Süreci

Etkili bir iş yeri ilaçlama işlemi, haşereleri davet eden koşulları ortadan kaldırıp mevcut istilalarla mücadele etmeyi hedefler. Bunun yanında gelecekteki saldırıları da maksimum derecede önler. Amaçların gerçekleşebilmesi sürecin başarılı bir şekilde yönetilebilmesine bağlıdır. İlk aşama ilaçlamaya konu alanın uzman personeller tarafından ziyaret edilmesidir. Daha sonra keşif sırasında edinilen bilgiler doğrultusunda tedavi planı hazırlanır. Bu plan, ilaçlamanın ne zaman yapılacağını ve uygulama esnasında tahliyenin gerekip gerekmediği gibi detayları içerir. Son olarak işlem bittiğinde işyeri ilaçlama firmaları yapılması ve uzak durulması gereken noktalarda sizleri aydınlatır.   

Ofis İlaçlama

Ofislerde zararlıların oluşturduğu riskler çeşitli ve sayıca fazladır. Kemirgenler, böcekler ve kuşlar; patojenleri, hastalıkları yayabilir ve binalara zarar verebilir. Bu yerlerin tehlikeden uzak ve sağlık şartlarına uygun olmaları, çalışma performansını doğrudan etkiler. Bir ofisteki haşere olayları da operasyonları kesintiye uğratabilir. Ayrıca şirketin markasının izlenimlerini olumsuz etkileyebilir. Ofislerde haşere istilasının iş üzerindeki etkileri kısaca kesintiye uğramış faaliyetler, personel arasındaki olumsuz duygular ve verimlilik kaybıdır. Bunların sonucunda sözleşmelerin feshedilmesi, mali kayıplar ve iş itibarının zedelenmesi gündeme gelir.  Ayrıyeten çalışma alanlarındaki zararlı haşereler; çanta, kağıt veya kıyafetler aracılığıyla evlere taşınabilir. Aynı şekilde evlerden işyerlerine de haşereler bulaştırılabilir. Kısacası hijyenik ortamların sağlanmasında ev işyeri ilaçlama işlemleri büyük rol oynar.

İşyerleri böcek ilaçlama uygulamalarında diğer tüm ilaçlama çalışma sahalarından daha fazla böcek ve haşere mücadelesi yapılan yerlerdir. Bunun nedeni metrekare bazında bakıldığında işyerlerinin büyüklüğünden kaynaklanır. Bunun yanında işyerleri sürekli olarak bir haşere istilası tehdidi ile karşı karşıyadır. Yöneticiler, bir çalışanın ofise yanlışlıkla ne sıklıkla zararlı böcek saldığını öğrenince şaşırabilir. Bu, özellikle en büyük suçlulardan ikisi olan hamamböcekleri ve tahtakuruları için düşünebileceğinden daha fazla olur. Bu haşereler, çanta, evrak çantası, beslenme çantası ve kıyafet gibi kişisel eşyalarla ofise yerleşebilirler.

İşyerinde böcek ve haşere istilasını önlemek için, bir "Entegre Zararlı Yönetimi" programı başlatılması gerekir. Bu programlar, haşereleri en erken aşamalarda izler, tespit eder ve büyük bir sorun haline gelmeden önce onlarla mücadele eder. Proaktif bir  "Entegre Zararlı Yönetimi" yaklaşımı benimsemek, çevreye daha duyarlıdır çünkü yoğun böcek ilaçlama ve kimyasal işlemlere olan ihtiyacı ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Çalışanlar bu yaklaşımı anladıklarında, üzerlerine düşeni yapma olasılıkları daha yüksektir.

Haşere yönetimi söz konusu olduğunda, yöneticiler yükü tek başlarına taşıyamazlar. Bir tesisi zararlılardan korumak bir ekip gerektirir. Bir mülkün içindeki ve çevresindeki haşerelere karşı en iyi şekilde korunmak için, çalışanların sorunlar hakkında bilgi sahibi olması, süreçlerdeki rollerini anlaması ve tesis yöneticisinin çabalarını desteklemesi gerekir. Zararlı böcekler, gelen sevkiyatlar, kötü temizlik rejimleri ve bir çalışanın kişisel eşyaları gibi çeşitli yollarla bulaşabilir, bu nedenle kapsamlı bir yaklaşım kullanmak çok önemlidir.

Haşere Kontrolü Nasıl Çalışır?

Pekala, daha spesifik bir soruyu yanıtlayarak başlayalım: Haşere nedir?

Cevap muhtemelen hayal ettiğiniz şeyle ilgilidir; bir haşere, insanların genel olarak nahoş ya da istenmeyen olarak gördükleri gerçekten herhangi bir şey olabilir. Bu genellikle bir hayvandır. Bazı durumlarda, haşereler insanlara gerçekten zarar verir. Örneğin, çekirge ve cırcır böcekleri gibi ekin bitkileriyle beslenen ve bitkilere zarar veren birçok tür vardır. Bu senaryoda, bu ürünler ölebilir ve bu ürünlerin gıda kıtlığı potansiyeli vardır. Bir başka örnek, hastalıkları taşıyabilen ve insanlara bulaştırabilen sivrisineklerdir. Ayrıca diğer durumlarda, tamamen öznel nedenlerden ötürü bir haşere istenmeyebilir.

Söz konusu hayvana ve çevre ve güvenlik gibi endişelere bağlı olarak, kullanabileceğiniz çeşitli haşere kontrol yöntemleri vardır.

İşte kullanılan başlıca yöntemler:

  • Pestisitler ve Zehirler

Zehirli yem, sıçanlar ya da karıncalar gibi birçok zararlı türünü kontrol etmek için yaygın bir yöntemdir. Pestisitlerin elle püskürtülmesi, arılar ve eşekarısı gibi yaygın bir haşere kontrol yöntemidir.

  • Alan Fümigasyonu

Bir yapının hava geçirmez şekilde kapatılmasını ve ardından uzun bir süre (24-72 saat) öldürme konsantrasyonunda nüfuz eden, ölümcül bir gazın eklenmesini içeren bir yöntemdir.  Pahalı olmasına rağmen, uzay fümigasyonu zararlıların tüm yaşam evrelerini hedef alır.

  • Doğal Haşere Kontrolü

Doğal kontrol, kimyasallardan ya da zehirlerden yararlanmayan herhangi bir yöntemi ifade eder. Sivrisinekleri önlemek için çiçek dikmek; karıncaları, örümcekleri ve sinekleri caydırmak için normal, toksik olmayan ev ürünlerinin belirli kombinasyonları kullanılabilir.

  • Biyolojik Kontrol

Biyolojik haşere kontrolü, doğal avcıların ve parazitlerin kontrolü ve yönetimi yoluyla birinin kontrolüdür.

  • Yetiştirme Alanlarının Ortadan Kaldırılması

Bu yöntem, haşereleri doğrudan öldürmek yerine üremelerini önlemeyi ve onları daha misafirperver bir yere taşınmaya teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Genel olarak bu tür çabalar şunları içerir: Uygun atık yönetimi, durgun su drenajı ve Tuzaklar. İşte fareler ve sıçanlar için popüler olan doğal, basit bir kontrol yöntemi. Bunlar, çıtçıtlı kapanlar, tutkallı kapanlar ve canlı yakalama tuzaklarını içerebilir.

  • Elektronik Haşere Kontrolü

Bunlar, genellikle kemirgenler ya da böcekler olmak üzere zararlıları uzaklaştırmak veya ortadan kaldırmak için tasarlanmış elektrikle çalışan cihazlardır.

Sonuç

Hangi haşere kontrol yöntemine karar verirseniz verin, ailenizin, iş yeri arkadaşlarınızın ve çevrenizin sağlığı üzerindeki potansiyel etkilerini göz önünde bulundurduğunuzdan emin olun. Ve ortalama bir işyeri sahibinin hem çalışanların sağlığı hem de işyeri güvenliği için, acil bir tehdit oluşturan sorunlar için profesyonel ilaçlama ekibiyle çalışması gerekir. Haşere yönetimi uzmanları, işyerine özgü zararlı böceklerin temel biyolojisi, elverişli koşullar ve haşere sıcak noktaları konusunda eğitimli olan kişilerdir. Haşere yönetimi uzmanları ayrıca genellikle temizlik ve bakıma yardımcı olmak için ipuçları ve kontrol listeleri gibi çalışanlarla paylaşmak üzere eğitim materyalleri sağlar.

NOT: Bir haşere sorunu durumunda çalışanların kime ve nasıl haber vermeleri gerektiğini bilmeleri gerekir.

Son Düzenlenme Çarşamba, 09 Şubat 2022 04:51