Karıncalar yiyecek aramak için çok geniş çaplı olarak çalışan haşerelerdir. Bu çalışkanlıkları masallara konu olur hatta “karınca gibi çalışkan” deyişi bile masallardaki yerini alır. Karıncaların meşhur olan bu özellikleri, tamamen besin kaynağına ulaşmak içindir. Bu canlılar yiyecek aramak için yoğun bir çalışma ağı kurarlar. Bu ağda kimyasal izler bırakarak birbirlerini takip ederler. Yaptıkları bu olağanüstü besin arama çalışması sonrasında besin kaynağına ulaşırlar. Amacına ulaşan karıncalar kendileri gibi besin arayan diğer karıncaları da kimyasal izleri sayesinde oraya çekerler. Bu nedenle bir karıncanın olduğu yer, kısa süre sonra çok fazla karıncanın olacağı bir yer anlamına gelmektedir. Ayrıca karıncalar kolay kolay bir yerden uzaklaştırılamayan haşere türlerindendir.
Karınca ilaçlama çalışmaları bazen işe yaramamaktadır. Karıncalar koloni şeklinde yaşamaktadır ve bir haşerenin yok edilmesi için yuvasına kapatılması gerekir. Fakat karıncalarda bu durumda söz konusu değildir. Çünkü karıncalar yuvalarını girdikleri ortamın dışına yaparlar ve gözle görülemeyecek kadar küçük yerlerden giriş yaparlar. Bu nedenle etkili bir karınca ilaçlama yapmak için o girişlerin bulunarak karınca türüne uygun ilaçlarla ilaçlanması gerekmektedir.
En Zararlı Karınca Türleri
Karınca ilaçlama konusu giderek önemli olan ve herkesin sıklıkla araştırdığı bir konudur. Çünkü doğanın dengesinin değişmesi ile karıncaların da artık zararsız canlılar olduğu bilgisi değişmiştir. Karıncalar artık eskisi gibi kendi hallerinde besin arayan canlılar değiller. Doğada besin kaynağı bulamayıp yaşam alanına giren karıncalar; ciddi ısırıklara, yaralanmalara hatta ağıza ve buruna kaçtığında enfeksiyonlara neden olmaktadır. Aynı zamanda burundan beyne kaçtığında ölümlere neden olan vakalar da görülmektedir. Karıncaların kendi hallerinde yaşayan türlerinin var olduğu gibi son derece zararlı türleri de vardır. Günümüzde görülen en zararlı karınca türleri; firavun karıncası, at karıncası, uçan karınca ve kırmızı karıncadır. Ayrıca bu karınca türleri; insanları ve hayvanları ısırabilir, kaşıntılı alerjiye neden olabilirler. Karıncalar yiyecekleri de kısa sürede istila edebilir.
Evde Karınca İlaçlama
Karınca ilaçlama çalışmaları en çok da evlerde ve yiyecek alanında hizmet veren yerlerde uygulanmaktadır. Çünkü ev ve yiyecek üretiminin yapıldığı ortamlarda karıncalar, besin kaynağına daha kısa sürede ulaşmaktadır. Özellikle mutfakta açıkta bırakılan meyve, yemek, şeker, tatlı gibi besinlere karıncalar kısa sürede ulaşırlar. Havaların ısınmasıyla evin dışına yaptıkları yuvalarından besinin kokusunu alarak koloni şekilde oraya hücum ederler. Bu nedenle karıncalar kısa sürede evi istila eder. Karıncaları çekecek gıda ve maddeler açıkta bırakılmamalıdır.
Karıncaları Evden Uzaklaştırma Yolları
Karıncaları evden uzaklaştırma, doğal yöntemlerle ve ilaçlarla mümkündür. Fakat doğal yöntemler çoğu kez işe yaramamaktadır. Bu nedenle evlerde kullanılmasında hiçbir risk olmayan ilaçlarla müdahale edilmesi gerekir. Bunun haricinde açıkta yiyecek bırakmamak, evi temiz tutmak ve karıncaların geldiği köşelere sürekli ilaç sıkmak gerekir. Ayrıca hijyenik ve temiz bir ortam, karıncaları mutlu etmez. Sık sık silinen alanlar, karıncaların bıraktığı kimyasal izi yok eder ve ardından karınca sürüsünün gelmesine engel olur.
Karınca Mücadelesi
Karınca ilaçlama sayesinde birçok insan karıncalarla mücadelesinde başarılı olmuştur. Karıncaların birçok çeşidi olduğu gibi ısıran türleri de mevcuttur. Üstelik bu ısırıklar kaşınan, sulu ve enfeksiyonlu yaralara dönüşebilir. Karıncaların ısıran türlerinin haricinde uçan türleri de göze, kulağa, buruna ve ağza girebilir. Uçan karıncalar aynı zamanda yemeklere girebilir. Karıncaların her türü insanların yaşam alanına girdiğinde huzurunu kaçırır. Bu nedenle Tarım Bakanlığından onaylanan ilaçlar kullanılarak ilaçlama yapılıp karınca istilasının önüne geçilebilir. Karınca İlaçlaması yapılacak olan alanın büyüklüğüne göre ilaçlama aletleri ve teknikleri kullanılmalıdır. Karınca ilaçlama tek seferde yeterli olmayabilir. Bu nedenle periyodik aralıklarla ilaçlama yapılması gerekir.
Karıncalar, besin kaynağını bulduklarında başkalarının takip etmesi için feromonlar içeren görünmez bir kimyasal iz bırakırlar. Evinizin içinde ve çevresinde herhangi bir yerde yuva yapabilirler; çimenlerde, duvarlarda, kütüklerde, hatta temellerin altında. Karıncalar, mutfak kilerinde ya da depo alanlarında, su ve tatlı ya da yağlı yiyecek maddeleri arayarak en küçük çatlaklardan bile girebilirler. Kolonilerin sayısı 300.000 ile 500.000 arasında olabilir ve tüm koloniler tehdit edildiğinde hızlı bir şekilde kökünden sökülüp yer değiştirebilir.
Bir koloni nispeten uzun bir ömür yaşayabilir. İşçi karıncalar 7 yıl, kraliçe ise 15 yıl kadar yaşayabilir. Çoğu "kendin yap" karınca kontrol yaklaşımı yalnızca gördüğünüz karıncaları öldürür. Gerçekten etkili bazı tedaviler, bu zararlıların geri dönmesini önlemeye yardımcı olmak için yuvalara nüfuz edebilir ve onları yok edebilir, ancak ev ilaçları, farklı türdeki karınca istilasının farklı tedaviler gerektirdiği gerçeğini hesaba katmaz.
Karınca Problemi Nasıl Belirlenir?
İlkbahar ve sonbaharda karınca aktivitesi yükselir. Şiddetli yağmurlar veya kuraklık da dahil olmak üzere hava koşullarındaki değişiklikler, karıncaları yaşamak için daha misafirperver alanlar arayan iç mekanlara sürükleyebilir. Evdeki herhangi bir küçük açıklıktan girebilirler ve bir tane görürseniz, bilin ki yakında daha fazlası gelecektir.
Bireysel olarak küçük olsa da, bir karıncanın istilası her türlü ev sorununa neden olabilir. Yiyecekleri kirletebilir ve hastalıkları yayabilirler. Bazı ısıran ve sokan karıncalar insanlarda ve evcil hayvanlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Ayrıca, bazı karınca türleri yapısal hasara neden olabilir ve evdeki kabloları çiğneyebilir.
Karınca İstilası Nasıl Önlenir?
Karıncalar kalıcı zararlılardır. Böceğin doğası gereği bir istilayı kontrol etmek zor olabilir, ancak bir karınca sorununu kontrol altına almak için atabileceğiniz belirli adımlar vardır. Karınca probleminizi kontrol altına almak için muayene önemli bir ilk adımdır. Karınca yuvalarını bulmak için izlerini takip edin. Karıncalar, diğer karıncaların yiyeceği kolayca bulabilmesi için, bir besin kaynağına gidip gelirken belirledikleri yollar boyunca kimyasal bir feromon izi bırakırlar. Bir evin içinde halı kenarlarını, kapıları, pencereleri ve mutfağın tüm alanlarını inceleyin. Yuvaya giden yolu bulmanın en kolay yolu, karıncaların besin kaynağına ulaştıktan sonra nereye gittiğini izlemektir.
Evin dışında, temel duvarlarını, bitki örtüsünü ve malç alanlarını inceleyin. Avluların ve duvarların yakınında bulunan herhangi bir bitki örtüsü, bazı karınca yuvalarını ya da izlerini gizleyebilir. Yerdeki herhangi bir öğenin altını kontrol edin. Bazı karınca yuvaları iyi gizlenmiştir. Yuvayı bulmak için yolu takip edin. Mümkünse yuvayı doğrudan tedavi edin ya da evin çevresinde ve karınca yollarında yem ya da kovucu olmayan böcek ilacı kullanın.
Bir karınca probleminde yaygın olarak karşılaşılan iki ana tür karınca problemi vardır. Dışarıda yaşayan ve içeride yiyecek arayan karıncalar. İçinde yuva bulunan karıncalar, karınca kontrol stratejiniz, istila türüne ve sorumlu olan karınca türüne bağlı olmalıdır. Hangi tür karıncaya sahip olduğunuzu belirlemek faydalıdır, ancak büyüteç olmadan bunu belirlemek zor olabilir. Bu yüzden karınca izlerini ve yuvalarını incelemek için bir büyüteç kullanmak da yararlıdır. Karıncalar sosyal canlılar oldukları için karınca yemleri kapalı alanda tedavi olarak işe yarar. Karıncalar yemi paylaşmak için koloniye geri getirecekler, bu da koloninin yok edilmesine yardımcı olacaktır. Yemleri düzenli olarak kontrol etmek ve etkili olmaya devam etmelerini sağlamak için bunları periyodik olarak yenilemek önemlidir. Bazı karıncalar tatlılara, bazıları da katı ve sıvı yağlara daha çok ilgi duyar. En geniş cezbedici ürün yelpazesine sahip olduğunuzdan emin olmak için hem karbonhidrat bazlı hem de protein bazlı yem tuzakları kullanın. Yemler, evde karınca aktivitesi gördüğünüz bir alana yerleştirilebilir, ancak onları doğrudan bir karınca izine yerleştirmeyin; karıncalar bu şekilde yerleştirilen yem tuzaklarından kaçınacaktır. Bu yüzden yemleri faaliyet alanlarının yakınına ve karıncaları çekmesi muhtemel yerlere yerleştirin.
Spreyler, yemlemeyi desteklemek için iç mekanlarda kullanılabilir; Karıncaların iç mekanlarda halihazırda belirlenmiş bir yiyecek kaynağına sahip olması durumunda, yemleri görmezden gelebilirler. Karıncaların spreyi algılamasını önlemek için itici olmayan bir karınca spreyi kullanmak en iyisidir, bu da onların işlenmiş alanlardan geçmelerine ve ürünü vücutlarından alıp koloniye geri taşıyabilmelerine izin verir. Kovucu olmayan bir sprey genellikle temas halinde öldürmez ve karıncaları öldürmeye başlaması daha fazla zaman alır, ancak sonuçta daha fazla karınca yayılıp enfekte olduğundan uzun vadede koloni için daha yıkıcı olacaktır. Süpürgelikler boyunca ve evdeki pencereler, kapı çerçeveleri ve teras sürgüleri gibi tüm açıklıkların etrafındaki yarıklara sprey uygulanabilir.
Dışarıdaki karınca popülasyonlarının da, içeride hareket etmelerini önlemek için kontrol altında tutulmaları gerekir. Açık hava karınca yemleri, bahçenizde meydana gelen açık hava karınca aktivitesini kontrol etmeye yardımcı olmak için uygun bir seçenektir, ancak karıncalar her zaman aynı tür yemi tercih etmez, bu nedenle hem karınca sıvı yemini hem de karınca granüllerini kullanmak en iyisidir. Yem istasyonlarını karınca yollarının yakınına yerleştirin. Yemi haftalık olarak kontrol edin ve mutlaka yenileyin.
Karınca öldürücü spreyler temas halinde öldürür, ancak böyle bir durumda karınca kolonisinin yalnızca % 20'si dışarı çıkacaktır ve bu koloninin büyük çoğunluğunun sağlam kalacağı ve karınca sorununu tamamen ortadan kaldırmak için daha sık yeniden tedavi gerekeceği anlamına gelir. Daha iyi bir sprey seçeneği, dış mekan kullanımı için formüle edilmiş itici olmayan bir spreydir. Karıncaların bu spreylerin uygulandığı noktalardan kaçınması ve onları koloniye geri götürmesi daha az muhtemeldir. Uygulamak için fazla rüzgarsız kuru bir gün seçin. Bahçenin çevresine ve garaj gibi dış mekan yapılarına bolca püskürtün, ayrıca evin yakınına da hafifçe püskürtün. Püskürtme işlemini evin temeli etrafında ve boruların ya da kabloların eve girebileceği tüm dış açıklıkların etrafında yoğunlaştırın.
Güvenlik Notu: Bazı karınca tedavileri çocuklardan ve evcil hayvanlardan uzak tutulmalıdır, çünkü bazıları onlar için toksik ya da zararlı olabilir.