Okul ve Eğitim Kurumu İlaçlama

Çocukların vakitlerinin büyük bir bölümünü geçirdiği eğitim kurumlarının temizliği büyük önem arz eder. Hijyen koşullarına uygun olmayan ortamlarda yaşamak, öğrencilerin hayat kalitesinde düşüşe sebep olur. Okulların çoğunlukla kalabalık topluluklara ev sahipliği yapması da düzenli dezenfekte olması için bir nedendir. Ayrıca eğitim devamlılık isteyen bir olgudur. Yaşanacak bir sağlık problemi eğitimi sekteye uğratabilir. Olası olumsuzluklardan biri de haşere saldırılarıdır. Temizliğin yeterince iyi yapılamaması durumunda istenmeyen canlılarla karşılaşılması işten bile değildir. Dolayısıyla eğitim kurumu ilaçlama faaliyetleri planlı ve ciddi olarak yürütülmelidir. 

Okul ve Eğitim Kurumlarında Hangi Zararlı Canlılar Görülür?

Okullarda görülen en yaygın zararlı tür bitlerdir. Bit bulaşmış birinin kapalı ve kalabalık bir ortama girmesi sonucu, bitler o yerdeki çoğu kişiye rahatlıkla geçebilir. Özellikle ilköğretim çağındaki çocuklarda sıklıkla yaşanabilen bit salgınlarında, okul ilaçlama en etkili çözümdür. Bunun öncesinde öğretmenler sınıflarında düzenli bit muayeneleri yaparak erken teşhis sağlayabilir.

Örümcek ve hamamböcekleri de eğitim kuruluşlarında fazlaca bulunur. Öğrencilerin yiyecek artıkları, bu haşerelere davetiye çıkarır. Aynı zamanda sınıflarda rutubet sorunu da bu tarz eklembacaklıların istilasını kolaylaştırır. Sıcaklığın arttığı dönemlerde camların açılmasıyla binaların içerisinde sinek ya da diğer kanatlı böceklere rastlanılabilir. Okul ya da dershane gibi eğitim kurumlarında bu durumun önüne geçebilmek için camlara teller takılabilir. Zira bu hayvanlardan bazıları potansiyel hastalık taşıyıcısıdır.

Okul ve Eğitim Kurumu İlaçlama Nasıl Yapılır?

Eğitim kurumu ilaçlama süreci, dezenfeksiyonun nerede yapılacağına göre değişiklik gösterir. Örneğin üniversiteler gibi büyük alanlara yayılmış oluşumların temizliğinde teknolojiden faydalanılır. Gelişmiş ilaçlama makineleri ve robotlar kullanılır. Böyle geniş binalarda genellikle püskürtme tekniği uygulanır. Dezenfeksiyonda kullanılacak bir diğer yöntem ise jel ilaçlamadır. Spesifik alanlarda uygulanmaya müsait olan jel maddeler, okul ilaçlama işleminde kullanılabilir.

Okul ve Eğitim Kurumu İlaçlama Ne Zaman Yapılmalıdır?

Eğitim kuruluşlarında bulunan kişilerin dezenfeksiyondan zarar görmemesi için bu uygulamanın kalabalığın azaldığı zamanlarda yapılması gerekir. Rutin veya olağandışı eğitim kurumu ilaçlama organizasyonu, mümkün olduğunca hafta sonuna bırakılmalıdır. Ancak eğer dezenfeksiyonun hafta içi yapılması gerekiyorsa öğrenciler ve öğretmenlerin henüz okula gelmediği sabah saatleri değerlendirilebilir. Benzer şekilde mesai saatleri tamamlandıktan sonrası da dezenfekte için uygundur. Ek olarak okul ilaçlama işinde kullanılacak malzemelerin kimyevi özelliği hafifse teneffüslerde de ilaçlama yapılabilir. 

Okul ve Eğitim Kurumu İlaçlamada Dikkat Edilmesi Gerekenler

İlaçlamanın etkili sonuç verebilmesi amacına uygun olarak yürütülmesine bağlıdır. Bu doğrultuda sıklıkla temas edilen kapı kolları, masalar ve sıralar itinayla dezenfekte edilmelidir. Haşere işgali varsa onunla mücadeleye öncelik verilmelidir. Zararlı canlıların yoğunlaştığı bölgeler, eğitim kurumu ilaçlama aşamasında birincil olarak yer almalıdır. Bir diğer önemli nokta ise lavaboların temizliğidir. Bu yerler kirlenmeye en müsait alanlardan biridir. Çoğu zaman öğrencilere eğitim verilse de buraları temiz tutmakta zorlanırlar. Tuvaletlerin hijyenik olmaması, haşere popülasyonunu artırmada ve hastalıkların yayılmasında büyük rol oynar. Dolayısıyla dezenfeksiyon yapılırken lavabolara daha fazla özen gösterilmelidir.  

Okul ve Eğitim Kurumu İlaçlama Faydaları

Okul ilaçlama neticesinde eğitim ve öğretim faaliyetleri daha kaliteli olarak yürütülür. Yeterince önlem alınmazsa haşere popülasyonu hızla çoğalır. Çoğu haşere hastalık taşıyıcısı olduğu için bulunduğu yerin virüs ve bakterilerle kaplanmasına yol açar. Akabinde okullarda hasta sayısı artar. Bir öğrenci yahut öğretmenin hastalığı bir diğerine geçebilir. Dahası bu kişiler hastalıklarını ailelerine de bulaştırabilir. Kısacası hijyenden uzak bir alan, ciddi tehlikeler doğurur. Tüm bunların engellenebilmesi ve sıhhat şartlarının sağlanması eğitim kurumu ilaçlama ile mümkün hale gelir.