Haşereler sera bitkilerinin verimini olumsuz etkileyebilir. Sera zararlıları ile ilgili sorun, camın altındaki sıcak ve korunaklı ortamda hızla çoğalabilmeleridir. İstilalar şiddetli ise bitkiler de mahsul vermeyip ölebilir. Bu nedenle sera ilaçlama faaliyetleri sayesinde onları önlemeye çalışmak iyi bir fikirdir.
Seralardaki Yaygın Zararlılar
Bir seradaki en yaygın zararlılar; özsuyu besleyen böcekler, polen besleyicileri, tırtıllar ve sümüklü böceklerdir. Bazılarının kontrol edilmesi diğerlerinden çok daha zordur. Bu da başarıyla sonuçlanması hedeflenen sera ilaçlama işleminin sıklığını ve kullanılacak ilaçların yoğunluğunu belirler. Özsuyu besleyen böceklerden bazıları yaprak biti, et böceği, akarlar ve beyaz sineklerdir. Polen besleyicilerine ise mantar sivrisinekleri ile kıyı sinekleri örnek olarak verilebilir. Çeşitli bitkilerin bir arada yaşadığı seralarda bu haşerelerin olmasına şaşırmamak gerekir. Önemli olan bunların zararını minimuma getirebilmek hatta yok edebilmektir. Bu noktada her haşere cinsine özel olarak hazırlanmış sera ilaçlama sistemleri oldukça iyi bir yardımcıdır.
Sera Zararlıları Nasıl Tespit Edilir?
Hangi canlılarla mücadele edileceğinin belirlenmesi sera ilaçlama faaliyetlerinin etkinliğini artırır. Aksi takdirde neyle savaşıldığı bilinmeden doğru yöntemler seçilemez. Dolayısıyla seranızda yaşayan zararlıların keşfedilmesi önemli bir adımdır. Fark edilmesi en zor haşere türü akarlardır. Özellikle kırmızı örümcek akarları küçük ve neredeyse görünmezdir. Bitkilere tırmanmak için kullandıkları ince dokuma dikkat çekicidir. Ayrıca yaprakların solgun ve benekli hale gelmesi, alt kısımlarında akarların yumurtaları ve dökülen derileri göze çarpar. Beyaz sinekler ise yapraklarda yapışkan bal özü ve siyah isli küfler bırakır. Tüm bu işaretler doğru bir şekilde takip edildiğinde seranızı hangi haşerenin tehdit ettiğini kolaylıkla anlayabilirsiniz. Bu işlemde zorlandığınızda profesyonel sera ilaçlama ekiplerinden yardım alabilirsiniz.
Sera Haşere Kontrolü İçin İpuçları
Seralarda büyüttüğünüz ve emek verdiğiniz bitkilerinizin tehlikelerden uzakta büyüyebilmeleri için donanımlı olmalısınız. Birkaç hususa dikkat ederek haşere baskınlarını engelleyebilir, sera ilaçlama sistemleri için destek bariyeri oluşturabilirsiniz.
- Seranızı temiz tutun.
Genel bakımınızın bir parçası olarak, seranızı yılda bir kez tamamen boşaltabilirsiniz. Bu husus, pencerelerin ve yüzeylerin yıkanmasını ve tüm kapların temizlenmesini içerir. Böylece her yıl büyümek için size taze, haşeresiz bir başlangıç edinirsiniz.
- Bitkilerinizi inceleyin.
Zararlıların içeriye yayılmasını önlemek için tüm bitkilerinizi seraya girmeden önce kontrol etmeniz çok önemlidir. Bu nedenle, yeni bitkileri içeri getirmeden önce yapraklarda, gövdede böcek veya larva belirtileri olup olmadığını iyice kontrol edin.
- Böcek yakalayıcıları kullanın.
Muhtemelen, böcekler her zaman seranıza girmenin bir yolunu bulacaktır. Sera ilaçlama makinaları bu konuda size yardımcı olur. Düzenli olarak böcek kontrolü yaparsanız işlerinizde aksama olmaz.
Sera İlaçlama Nasıl Yapılır?
Doğru teknik ve malzemelerle haşereler seralardan uzak tutulabilir. İlaçlar sera ilaçlama makinaları vasıtasıyla yaprakların ve kaplama gövdelerinin alt kısımlarına püskürtülür. İşlem esnasında genellikle birden fazla yöntem bir arada kullanılır. Özellikle yoğun istilalarda duru x20 ulv ilaçlama cihazı ile ortamda sis bulutu yaratılır. Bu sayede ilaçlar seranın her bölgesine tesir edebilir. Bazı durumlarda bitkilerde sararma ve solma gözlemlenebilir. Ancak herhangi bir böcek türüne rastlanmaz. Bu noktada bitkilerin toprağına ya da yapraklarına jel ilaçlama tekniği ile ilaçlar sürülebilir. Böylece gözle görülemeyen haşereler dahi yok edilebilir.
Sera İlaçlama Püf Noktaları
Sera ilaçlama uygulamasından maksimum verim alınabilmesi için bilinmesi gereken birkaç püf nokta vardır. Bunlardan biri serada yetişen bitkilerin iyi tanınmasıdır. Kullanılacak ilaçların bu bitkilere zarar vermemesi gerekir. Fakat her bitkinin kimyasallara gösterdiği reaksiyonlar farklıdır. Bu nitelikler itinayla belirlenip bunlara uygun ilaçlar tercih edilmelidir. Ayrıca tedaviler her beş ila yedi günde bir veya sorunlu haşereler yok olana kadar tekrarlanmalıdır.
Bir seradaki sıcak, nemli koşullar ve bol yiyecek, haşere gelişimi için mükemmel, istikrarlı bir ortam sağlar. Genellikle, zararlıları dışarıda kontrol altında tutmaya yarayan doğal düşmanlar serada bulunmaz. Bu nedenlerden dolayı, zararlılar genellikle bu kapalı ortamda, dışarıya göre daha hızlı ve daha şiddetli bir şekilde gelişir. Haşere sorunları, tanınmadığı ve düzeltilmediği sürece kronik olabilir.
Sera sebzeleri ve süs bitkileri üzerindeki böcek zararlılarının başarılı bir şekilde kontrol altına alınması birkaç faktöre bağlıdır. Uygun kültürel uygulamalar, istilaların başlaması ve birikmesi olasılığını en aza indirebilir. Erken teşhis, sera zararlıları yönetiminin yanı sıra gerektiğinde pestisitlerin doğru seçimi ve uygulanmasının da anahtarıdır. Geleneksel sera uygulamaları altında üretilen bitkilere saldıran zararlılar, aynı zamanda yüzdürme sistemlerinde üretilen bitkileri de istila eder. Yüzen sistemler özellikle mantar sivrisinekleri, kıyı sinekleri ve kan kurtları ile ilgili sorunlara eğilimlidir.
Bazı sera böcekleri bitkilere, böceğin neden olduğu beslenme hasarından daha ciddi olan hastalıkları bulaştırabilir. Bu böcekler "vektörleri" bazı yaprak bitlerini, yaprak zararlılarını, tripleri ve beyaz sinekleri içerir. Bu durumlarda, hastalıklar erken böcek kontrolü yoluyla yönetilmelidir.
Sera Pestisit Güvenliği
Pestisitler, sera zararlılarının yönetiminde kullanılan önemli araçlar iken, kapalı alanlarda kullanımları, uygulama sırasında ve sonrasında çalışanların maruz kalma potansiyelini artırır. Sera pestisitleri ve pestisit güvenliği, serada pestisit kullanırken gerekli genel önlemler, uygun güvenlik ekipmanı, kalibrasyon ve uygulamanın yanı sıra serada kullanım için kayıtlı pestisitler hakkında özel bilgiler içerir.
Yaygın Sera Böcekleri ve İlgili Zararlılar
Sera koşulları, haşere popülasyonlarının hızlı gelişmesine izin verdiğinden, sorun kontrolden çıkmadan ve ekonomik kayba uğramadan önce kontrol kararları vermek için, zararlı böceklerin erken tespiti ve teşhisi gereklidir. Yakından takip edilmesi gereken bazı yaygın ve önemli sera zararlıları yaprak bitleri, mantar sivrisinekleri, tripler, beyaz sinekler, kan kurtları, tatlı patates beyaz sineği, tırtıllar, yaprak madencileri, unlu bitler, etli böcekler, akarlar, sümüklü böcekler ve salyangozlardır.
Kültürel Kontroller Önemlidir
Zararlı böcekler genellikle yeni bitki materyali ile seraya getirilir. Diğerleri yaz aylarında vantilatörler açıkken seraya girebilir. Birçoğu, hasat veya bitkinin çıkarılması ve bir sonraki mahsulün üretimi arasındaki kısa sürelerde hayatta kalabilir. Kültürel kontroller, böcek istilasına karşı birincil savunmadır. Aşağıdaki kültürel uygulamalar, haşere istilasını önlemeye yardımcı olacaktır:
- Haşerelerin seraya kazara girmesini önlemek için yeni bitkileri iyice inceleyin.
- Kapıları, ekranları ve vantilatörleri iyi durumda tutun.
- Temiz veya steril toprak ya da öğütülmüş ortam kullanın. Aletleri, daireleri ve diğer ekipmanları temizleyin veya sterilize edin.
- Açık havada yabani otlarda gelişen haşerelerin istilasını azaltmak için, seranın çevresinde temiz ve yakından biçilmiş bir alan sağlayın.
- Zeminlerdeki durgun su havuzlarını ortadan kaldırın. Bu bölgelerdeki alg ve yosun büyümesi, mantar sivrisineği ve kıyı sineği sorunlarının kaynağı olabilir.
- Alandaki çöpleri, tahtaları ve eski bitki kalıntılarını atın.
- Tüm bitkileri ve bitki kalıntılarını giderin, her üretim döngüsünden sonra serayı iyice temizleyin.
- Mümkünse, beyaz sinekler gibi hassas böcekleri ortadan kaldırmak için seranın kışın donmasına izin verin.
- Aşırı sulamadan kaçının ve sinek üremesine elverişli ıslak alanları en aza indirmek için iyi havalandırmayı teşvik edin.
- Zararlı böceklerin çoğuna çekici gelen sarı giysiler giymekten kaçının.
- Ağır istila edilmiş bitkileri atarak veya ortadan kaldırarak istilaları ortadan kaldırın.
İzleme
Haşere istilasının erken tespiti ve teşhisi, sorun kontrolden çıkmadan önce haşere kontrol kararları vermenizi sağlayacaktır. Seranın tüm bölümlerindeki bitkilerin haftalık muayenelerinin yapılması iyi bir uygulamadır. İzlerken, bitkileri seradaki farklı türleri temsil edecek şekilde seçin. Vantilatörlerin, kapıların ve fanların yakınındaki tesislere özellikle dikkat edin. Seradaki her izleme ziyaretinde bitkilerin en az % 1'inin incelenmesi gerekir. Serada böcek izleme cihazları kullanılmalıdır.
Biyolojik Kontrol Ajanları
Bazı sera zararlılarının kontrolü için doğal düşmanlar ticari olarak mevcuttur. Yararlı organizmalarla elde edilen haşere kontrol seviyeleri, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi faktöre bağlı olarak büyük ölçüde değişecektir:
- Dahil olan haşere türleri
- Kullanılan doğal düşman türleri
- Haşere birikimi ve mahsul gelişimine göre doğal düşmanın serbest bırakılma zamanlaması
- Serbest bırakılan yararların sayısı
- Sera sıcaklığı ve dalgalanma aralığı
- Yılın zamanı
- Tahliye sırasında faydalıların durumu
- Yararlı maddelerin salınmasından önce ve sonra pestisit kullanımı.
Biyolojik mücadele, bir haşere popülasyonunu kontrol altına almak için genellikle pestisitlerden daha fazla zaman gerektirir. Doğal düşmanlar, serbest bırakma alanlarından dağılmak ve av ya da konakçı aramak için zamana ihtiyaç duyar. Serada haşere tespit edilir edilmez uygun doğal düşmanlar serbest bırakılmalıdır. Doğal düşmanlar, halihazırda ciddi kayıplara neden olan haşerelerin yeterince hızlı kontrolünü sağlamazlar ve genellikle bir istilayı ortadan kaldırmazlar. Bazı durumlarda, doğal düşmanları serbest bırakmadan önce istilayı azaltmak için böcek öldürücü bir sabun veya başka bir kalıntı olmayan böcek ilacı kullanılması önerilir. Haşere biyolojisi bilgisi ve haşere popülasyonlarının izlenmesi, ne zaman salınım yapılacağını belirlemede kritik önem taşır.
Pestisit Yönetimi
Sera işletmecilerinin böcek öldürücülerin etkinliğini en üst düzeye çıkarması gerekir. Yeterli kontrol sağlamak için, haşere mevcut olduğunda uygun oranda bir pestisit uygulanmalıdır. Yoğun bitki örtüsüne nüfuz etmek ve hedef zararlıya ulaşmak için kapsama alanı ve yeterli basınç gereklidir. Bu, özellikle yaprakların alt yüzeyini istila eden böcekleri emmek için önemlidir. Sprey kapsamını artırmak için bazı mahsullerin gölgesini açmak için daha eski, alt yapraklar çıkarılabilir. Bir haşereyi kabul edilebilir seviyelerde tutmak için bazen insektisit veya mitisit uygulamaları sık sık tekrarlanmalıdır.
Pestisit uygulamalarının zamanlaması önemlidir. Bazı haşereler, yaşam döngülerinin yalnızca belirli aşamalarında pestisitlere karşı savunmasızdır. Sera kullanımı için sınırlı sayıda pestisit mevcut olduğundan, haşerelerin pestisitlere karşı direnç geliştirebileceği her zaman bir endişe kaynağıdır. Yöneticiler, belirli zararlıları kontrol ederken birbirini izleyen uygulamalar için farklı pestisitler arasında dönüşümlü olarak hareket etmelidir. Rotasyonlar, zararlıları kontrol etmek için farklı eylem modları kullanan farklı kimyasal sınıflara ait pestisitleri içermelidir. Bu, belirli bir pestisite karşı direncin gelişmesini önleyecek veya en azından geciktirecektir.
İyon böcek ilaçlama olarak seralarda yaygın olan tüm haşere türlerinin ve daha fazlasının istilasını tedavi ediyoruz. Hizmetlerimiz, minimum düzeyde invazif ve ekonomik olarak sağlam olan uzun vadeli çözümlerle her duruma uyacak şekilde tasarlanmıştır. Zararlıları tedavi ettiğimizde, onları sadece bugün için değil, yarın ve bundan sonraki her gün için de yok etmeye çalışıyoruz.