Tür kategorisi: Ant
Bilimsel adı: Monomorium pharaonis
Ailesi: Formicidae
Karınca Monomorium firavunu (Linnaeus) genellikle Firavun karınca olarak bilinir. Amerika Entomoloji Derneği Böceklerin Ortak Adları Komitesi (Bosik 1997) tarafından belirlenen doğru ortak adı Firavun karınca'dır. Bu isim muhtemelen eski Mısır'ın vebalarından biri olduğu fikrinden kaynaklanmaktadır.
Açıklama
Bu küçük karınca, gelişmiş siyah gözlü sarı-kahverengi renktedir. Monomorium firavunu işçileri monomorfik (aynı boyutta) iken, uzunluğu biraz değişir ve yaklaşık 1,5 ile 2 mm uzunluğundadır. Erkek 3mm uzunluğunda, biraz daha büyük ve kanatlı, daha koyu siyah bir renktedir. Kraliçe ise 3.6 - 5mm uzunluğunda, koyu kırmızı renkte ve kanatlıdır. Antenler, 3 parçalı anten kulüplerinin her bir segmentinde 12 segmente sahiptir ve kulübün doruklarına doğru boyut olarak artmaktadır. Göz nispeten küçüktür. Dik kıllar vücut üzerinde seyrektir. Vücut rengi sarımsı veya açık kahverengiden kırmızıya, karın genellikle koyu ve siyahımsı arasında değişir.
Firavun karıncalar, Avustralya genelinde yaygın olarak dağılmış, ılıman topraklarda binalarla sınırlı oldukları ve genellikle sıcak ve nemli koşullara ihtiyaç duyarlar. İstilalar, konut blokları, oteller, hastaneler, hayvanat bahçeleri ve gemilerde dahil olmak üzere çok çeşitli yerlerde keşfedilmiştir. Sıcak iklimlerde, istilalar dışarıda bile bulunabilir. Bu karıncalar, kendilerini binaların dokusuna (duvar boşlukları, pencereler vb.) ya da bitkiler ve steril malzemelere yerleştirirler. Servis kanallarından (örn. Isıtma ve elektrik boruları) yayılabilirler. Karıncalar, lavabolar ve yoğuşma alanları etrafında su için yem yaparlar. Karıncalar et, peynir, yağ, şeker, bal, reçel vb. için yem yaparlar. Hastanede kan ve intravenöz diyet sıvıları ile beslenirler. Ölü böcekler, fareler ve dışkılar da bir besin kaynağı sağlayabilir.
Davranış
Firavun karınca kolonisi kraliçeler, erkekler, işçiler ve olgunlaşmamış aşamalardan (yumurta, larva, pre-pupa ve pupa) oluşur. Bir yuvada birkaç kraliçe vardır (poligenik). Kraliçeler değiştirilebilir, bu nedenle koloniler süresiz olarak hayatta kalır. Yumurtadan yetişkinliğe geçen işçilerin gelişimi için yaklaşık 38 gün gereklidir. Erkeklerin ve kraliçelerin ise genellikle 42 gün sürer. Erkekler kolonide sık sık bulunmaz. Kraliçeler 10 ila 12 gruplar halinde 400 veya daha fazla yumurta üretebilir. Kraliçeler dört ile 12 ay yaşayabilir, erkekler çiftleştikten sonra üç ile beş hafta içinde ölürler. Bu karıncanın başarısı tomurcuklanma veya kolonilerin bölünme alışkanlıkları ile ilgilidir. Bir kraliçe ve birkaç işçi ana koloniden ayrılınca çok sayıda dişi kolonisi üretilir. Bir kraliçenin yokluğunda bile, işçiler ana koloniden taşınan kuluçka ile, bir kraliçe gelişebilir. Büyük kolonilerde birkaç yüz üreyen dişi olabilir.
Kanatlı Firavun karıncaları uçmaz. Bu sosyal böcekler birkaç düzine ile 300.000 karınca arasında kolonilerde yaşarlar. Karıncalar, işçiler sayesinde yiyecek yemeye devam ettikleri için, uzun süre düşük sıcaklıklarda hayatta kalabilirler.
Zararlar
Malzemeler genellikle karıncanın güçlü çene kemiği ile sürekli çiğnenmesinden dolayı zarar görür. Steril sargılar ve aletler içeren plastik torbalara bile nüfuz edebilirler. Firavun karıncaları sağlık için bir risk oluşturur, çünkü karıncalar drenler, kutular ve hatta yara örtüleri de dahil olmak üzere hijyenik olmayan yerlerde beslendiklerinden, patojenik organizmaları bulaştırabilirler.
Bu karıncalar bir bina boyunca koloniler kurma yeteneğine sahiptir. Bazı alanlarda, bu karıncalar konut, ticari fırınlar, fabrikalar, ofis binaları, hastaneler ve gıda içeren diğer alanlarda önemli bir haşere haline gelmiştir ve hastanelerdeki istilaları kronik bir sorun halindedir. Firavun karıncaları tüketilen gıda türlerinde geniş bir tercihe sahiptir. Enfekte alanlarda, tatlı veya yağlı gıdalar sadece kısa bir süre için ortaya bırakılırsa, büyük bir olasılıkla Firavun karıncaların izine rastlanabilir. Sonuç olarak, kontaminasyon nedeniyle çok fazla gıdanın atılmasına neden olurlar.
Kontrol Yöntemleri
Firavun karıncalarının kontrolü, ulaşılmaz bölgelerde yuvalama nedeniyle zordur. Tedavi tüm yuvalama alanları, hem de yem alanı ayrıntılı ve eksiksiz olmalıdır. Bu nedenle, tedavi duvarlar, tavanlar, zemin boşlukları ve elektrik duvar çıkışları içermelidir. Yemler Firavun karıncaları için tercih edilen kontrol yöntemidir
Yemler rastgele bir yere yerleştirilemez. Firavun karınca izleri ve kaynakları (hem yiyecek hem de su) yemlerin doğru yerleştirilmesi ve etkin kontrol için bulunmalıdır. İtici olmayan yemler (borik asit, hidratilon veya sülfonamid gibi) kullanılmalıdır, çünkü itici yemler koloninin kırılmasına ve tomurcuk edilmesine neden olarak durumu daha da kötüleştirebilir.