Cumartesi, 20 Haziran 2020 11:46

Marangoz Arılar

Marangoz Arıları büyük, sarı ve siyah desenleriyle Bumble Bees gibi görünebilirler, ancak daha fazla saçı olan Bumble Bees'ten farklıdır.  Yaklaşık bir inçtir ve koyu mavi, sarı, yeşil veya mor renk tonlarından çeşitli metalik yansımalara sahip olabilirler. Karınları parlaktır, ilkbaharda saçakların, sundurma raylarının etrafında ve güvertelerin altında bir helikopter gibi havada bulunurlar. Marangoz arılara "odun arısı" da denir, çünkü bunlar odun içine girerler. Marangoz arılar ahşabı beslenmek için yemezler.

Dişi Marangoz arısı, yumurtalarını "galeriler" veya "hücreler" olarak adlandırılan bölünmüş alanlara yerleştirmek için 6'dan 4 fit uzunluğa kadar, ahşapta bir kanal veya ana koridor sıkar. Bu galerilere bir yumurta bırakır ve onları bir kitle haline getirir. Marangoz arı galerilerinin ahşap yüzeyde giriş delikleri vardır, kısa bir mesafe boyunca içeri doğru devam eder. Gerçek bir yapısal zararlı olarak kabul edilmezler. Tüm yapıya yayılmazlar, ancak boyasız veya bitmiş ahşabı tercih ederler.

Marangoz Arı Enfestasyonlarının Belirtileri

Marangoz Arılar yaklaşık 1/2 inç çapında delikler açar. Bitmemiş ahşabı tercih ederler ve terbiyeli sert ağaçlarda, yumuşak ağaçlarda ve çürüyen ahşaplarda delme ve tüneller oluşturabilirler. 

Marangoz Arı İstilaları

Etkin bir marangoz arı istilası karşısında, onları yok etmek için bu yönergeler izlenmelidir:

Arıların aktif olduğu bölgelere artık bir böcek ilacı püskürtün. Arı deliklerine ve galerilerine artık insektisit tozu uygulayın .

Sonbahar aylarında delikleri (kalafat veya ahşap macunu) tıkayın. Delikleri çok erken tıkarsanız, marangoz arılar çıkmak için başka bir delik açabilir.

Sprey artık sıvı tedavileri: Marangoz arıların ahşapta olduğu alanlara püskürtün. Bazen arılar boyalı veya vernikli ahşaba dönüşebilir. Delikleri genellikle dış cephe kaplaması, altlıklar, çıkıntılar, güverteler, çit direkleri, kaplama panoları ve pencere çerçeveleri dahil olmak üzere ahşap yüzeylerin altında bulunur. İlkbahar aylarında 3-4 hafta aralıklarla iki kez püskürtmenizi öneririz. Sedir ve kütük yapıları üzerinde marangoz arılarının ciddi istilaları için, tedavileri iki kereden fazla tekrarlamanız gerekebilir. Sprey tedavileri için iki haftalık bir aralık öneririz. 

Marangoz arı deliklerinde toz kullanımı: Mevcut bir istila varsa, marangoz arı deliklerini tozla doldurun. Delikleri sadece bir inç veya iki inç derinlikte görünse de, genellikle 90 derecelik bir açıyla uzanır. Dişi 90 derece dönecek ve 6 inçten 4 feet'e kadar bir kanal açacaktır. Bu kanal, birkaç inç derinliğindeki küçük odaları deleceği ana koridor görevi görür. Bu odalar yumurta tutucu olurlar. Bir yumurta bırakacak, yiyecek getirecek ve yumurtanın gelişimini sağlamak için mühürleyecektir. Her galeriye göre toz, aerosol veya sıvı kalıntı insektisitler ile tedavi etmek zor olabilir, ancak mevcut bir istilaya sahipseniz önemlidir.

Marangoz arı deliklerini tıkayın: Girişleri tapa, mantar, macun ile tıkayabilir veya kalafatlama bileşiği kullanabilirsiniz. Ahşap üzerini boyayabilmek için delikleri ahşap macunla kapatmanızı öneririz. Tüm arılar öldürüldükten sonra delikleri tıkayın. Girişleri tıkamak için en güvenli zaman, erken sonbahar aylarındadır. Girişleri çok erken tıkarsanız, marangoz arılarının böcek ilacı tozundan geçmesini durdurursunuz. Bu arılarından kurtulmak yılın zamanlamasına bağlıdır. Durumu yeterince erken ele alırsanız marangoz arı istilasını önleyebilirsiniz.

Marangoz arı tuzakları: Marangoz arı kontrolüne kimyasal olmayan bir yaklaşım düşünenler için arı tuzaklarını öneriyoruz. Bu tuzaklar, Marangoz arılarını çekmek ve tuzaklamak için özel olarak tasarlanmıştır. Mevcut bir marangoz arı istilasınız varsa, doğrudan marangoz arı deliklerinin üzerine asın. Mevcut bir istilaya sahip değilseniz, tuzakları evinizin doruklarına ve köşelerine, tercihen evinizin en güneşli tarafına asın.

Marangoz Arı Enfestasyonlarını Önleme

Önleme Marangoz arı kontrolü için etkili bir kelimedir. Onlardan kurtulmadan önce onların varlığını önlemek... Marangoz arılar çoğunlukla sabah güneşi veya öğleden sonra güneşi alan ahşap alanlarda delikler açmayı tercih ederler. İlk önce bitmemiş tahtaya güverte, denizlik ve güverte altında saldırır. Bu arılar için daha az çekici hale getirmek için bu ahşap yüzeyler cilalanmalı veya boyanmalıdır. Yeni bir kat boya, bir Marangoz Arısı için çekici değildir.

Mümkün olduğunca çok sayıda dış açıklık kapatılmalıdır. Marangoz arılar girişleri koruyacak çatlaklar ararlar. Bu yüzden bu çatlaklar kapatılmalı ve doldurulmalıdır. Marangoz Arı önlemesi ve imhası genellikle yuvalama aktivitesi başlamadan önce yapılır. Bitmemiş ahşabı boyama veya vernikleme şansınız yoksa, arılar tahtaya girmeden önce, bu savunmasız alanlarda (ray kenarlarının altında, güvertelerin altında, pencere pervazlarının etrafında, vb.) bitmemiş ahşabı iyi bir artık spreyi ile püskürtülmelidir.

Marangoz arı kontrolünde, önleyici spreyleme için en iyi zaman bahar zamanıdır. Yuvalama ve genç marangoz arıların yetiştirilmesi, ilkbaharın sonlarında veya yaz başında gerçekleşir. Bu kalıntı insektisitler 2-3 ay sürer, sonbahar mevsimine kadar geri çekilmeye devam eder. Ağaçkakanlar, arı larvalarını yemeye çalışan ahşaptaki marangoz arı tünellerine batırılabilir. İlkbaharda deliklere ve ahşap üzerine önleyici sprey püskürtülmelidir. Bu, marangoz arıların tahtaya saldırmasını engelleyecektir.