Cumartesi, 20 Haziran 2020 11:51

Tahtakuruları

Tahtakuruları çıplak gözle görülemez, bu yüzden onları görebilmek için büyüteç kullanmak gereklidir. Yatak böcekleri olarak da bilinirler. Yetişkin tahta kurusu kahverengi ile kırmızımsı kahverengi, oval şekilli, düzleştirilmiş ve yaklaşık 1/4 ila 5/8 inç uzunluğundadır. Düz şekilleri onların çoğu çatlak ve yarıkta kolayca gizlenmelerini sağlar. Tahta kurusu yumurtaları yatakta uyuyan kişinin vücuduna bırakılmaz, ancak yatak yüzeyine bırakılabilir.

Tahtakurusu Yaşam Döngüsü Diyagramı

Bir tahtakurusu böceğinin yaşam döngüsü aşamaları yumurta, su perisi ve erişkindir. Yatak böcekleri olarak adlandırılmasının nedeni, şilteleri, yatak çerçevelerini ve yatak yaylarını kolayca istila etmeleridir. Yumurtalar, şilteler üzerindeki düğmelerin kenarları boyunca veya etrafına yerleştirilir. Yumurtalar pürüzlü yüzeylere de yapıştırılabilir. Yatak böceği dişileri genellikle günde üç veya dört oranında yaklaşık 200 yumurta bırakır. Yumurtalar çatlaklara, yarıklara ve diğer yalıtılmış ve korunaklı barınaklara yerleştirilir. Yumurtalar bir ya da iki hafta içinde perileri içine yumurtadan çıkacaktır. Yeni taranmış böcekler (su perileri) derhal beslenmeye başlar. Oda sıcaklığında ve mevcut bir gıda kaynağı ile, nimf süresi 14 ile 30 gün sürecektir. Yetişkin olmadan önce derilerini (Instar) beş kez dökerler. Yatak böcekleri olgunlaştıktan kısa bir süre sonra çiftleşecektir, bu nedenle yumurta kapağından yumurta bırakmaya kadar geçen süre uygun koşullar altında 4 ile 9 haftadır. Tahtakurusu böceğinin ortalama ömrü 6-12 aydır ve bu süre zarfında her 10 günde bir beslenirler. Tahtakuruları veya diğer ismi ile yatak böcekleri, kan yemeği olmadan aylarca hayatta kalabilir ve üremeleri yüksektir.

Tahtakurusu Alışkanlıkları

Dişi, şiltelerin, yatak yaylarının ve yatak çerçevelerinin kenarları boyunca çatlaklara ve yarıklara yumurta bırakır. Tahtakurusu böceği istilası odalar boyunca diğer çatlaklarda gerçekleşebilir. Diğer alanlarda; resim çerçeveleri, anahtar plakası kapakları, gevşek duvar kağıtları, kapı ve pencere kasaları, süpürgelikler ya da halı kenarları boyunca yerleşirler.

Tahtakuruları, gündüz saatlerinde çatlaklara gizlenir. Bunun dışında şiltelerin kıvrımlarında ve püsküllerinde, yay bobinlerinde, çatlaklarda ve yatak stantlarında yatak rayları ve yatak başı boşlukları gizlenirler. Ayrıca yaylarda, mobilya dolabının içinde ve çekmecelerin alt ve yanlarında, sandalye ve kanepelerin döşemesinde de gizlenebilir.  Yatak böcekleri ezildiğinde çarşaflara ve yastık kılıflarında kan lekesi gibi izi kalır. Bu göstergeler istila belirtileridir. Yatak böcekleri gündüzleri çatlak ve yarıklarda saklanmayı tercih eder ve genellikle insanlar uyurken, geceleri onların kanıyla beslenmek için dışarı çıkar.

Tahtakuruları vücutlarını düzleştirebildiğinden, özellikle yatak alanının etrafındaki küçük yarıklara sığarlar. Alışılmış saklanma yerlerinde, tercihen bir kan yemeğine yakın yerlerde bulunurlar. Tercihleri ​​yakın olsa da, bir kan yemeği için birkaç adım seyahat edebilirler.

 Tahtakurusu Kontrol Altına Alma Yolları

  • Dağınıklığı azaltılmalıdır. Tüm kişisel eşyalar (doldurulmuş hayvanlar, yumuşak oyuncaklar, battaniyeler, elektronikler, vb.) ve odada kalıcı olarak kalmayan her şeyleri kaldırılmalıdır.
  • Yatak Çerçeveleri sökülmelidir. Enfekte bölgelerdeki yatak çerçevelerinin sökülmesi, yatak böceği gizleme alanlarını ortaya çıkarır. Temizlik sırasında bu alanlara erişim önemlidir. Kutu
  • Elbise çekmeceleri çıkarılmalıdır. Yatak böcekleri bu alanlarda saklanmak istediği için çekmeceler masalardan ve şifoniyerlerden çıkarılmaldır. Tüm saklanma yerlerinin incelenmesi ve temizlenmesi için mobilyaların ters çevrilmesi gerekir. Ayrıca odada bulunan tüm mobilyalar duvarlardan çekilmelidir.
  • Alan temizlenmelidir. İstila edilmiş yüzeylerdeki yumurtaları çıkarmak için sert bir fırça ile ovmak gerekir. Oda iyice vakumlanmalıdır. Mobilyalardaki ve duvarlardaki süpürgelikler üzerinde yer alan çatlakları vakumlamak için bir vakum hortumu bağlantısı kullanılabilir. Süpürgelikler, mobilyalar, yatak standları, raylar, başlıklar, ayaklıklar, yatak dikişleri, tutamlar, düğmeler, yatak kenarları ve halıların kenarları (özellikle yapışkan şeritler boyunca) boyunca vakumlamaya devam edilmelidir. İyi bir vakum temizleme işi, daha fazla insektisit penetrasyonunu teşvik etmek için parçacıkları çatlaklardan çıkarabilir. Yatak böcekleri yüzeylere sıkıca yapışır, bu nedenle yatak böceklerini çıkarmak için vakum ekinin ucunu enfekte olmuş alanların üzerine kazarak vakumlamak en iyisidir. Kullanılacak vakum ekinde kıllı bir ek kullanmak iyi değildir, çünkü yatak böcekleri fırçaya yapıştıkları için diğer alanlara aktarılabilirler. Vakumlama bittikten sonra elektrikli süpürge torbası atılmalıdır.
  • İstila alanı bilinmelidir. Yatak böcekleri bulunamadığında bile, saklanma yerleri, sıklıkla bıraktıkları dışkı malzemesinin lekelerini arayarak bulunabilir. Yatak böceklerini şüpheli saklanma yerlerinden temizlemek için İnsektisit Aerosol kullanılmaldır. Bu aerosoller temas halinde öldürür.
  • Sprey sıvı böcek ilaçları veya aerosoller kullanılabilir. Yatağın çevresine, altına ve yatağın yanındaki süpürgeliklere püskürtme yapılmalıdır. Çekmeceler mobilyadan çıkarıldıktan sonra, dolabın içine ve çekmecelerin alt ve yanlarına da püskürtme yapılabilir. Ayrıca dolapların, kapı kasalarının ve kapıların içine, pencerelerin etrafına, şifoniyerlere, şifoniyerlerin yere değdiği kısma, yatağın yere değdiği alana, sandalyelere ve sandalyelerin altına, gevşek sıvaya, yatak çerçevelerinin ve yatak başlıklarının arkasına, yatakların ve mobilyaların altına, yatak yaylarına ve yatak çerçevelerine de püskürtme yapılmalıdır. Bu tür bir işlem için kaliteli ve etiketlenmiş bir ürün kullanılması gerekir. Aksi taktirde insanların temas edeceği alanlara uygulama yapılmamalıdır.
  • Kalafat ve mühürleme yapılmalıdır. Boruların ve tellerin duvarlara ve zemine nüfuz ettiği tüm delikler ve süpürgeliklerdeki tüm çatlaklar doldurulmalı ve kapatılmalıdır.