Kırmızı Un Böceği
Tür kategorisi: Depolanmış ürün zararlısı
Bilimsel adı: Tribolium castaneum; Tribolium confusum
Aile: Tenebrionidae
Tercih Edilen Bilimsel A: Tribolyum castaneum Herbst
Tercih Edilen Ortak Ad: Kırmızı un böceği
Diğer Bilimsel Adlar: Colydium castaneum Herbst, Tribolium navale auct., Tribolyum testaceum F.
Açıklama
Adından da anlaşılacağı gibi, bunlar kırmızımsı kahverengi ya da siyah-kahverengidir. 2.3 - 5.75 mm uzunluğunda birçok farklı un biti türü vardır. Boyutları küçük olsa da, uzun bir gövdeye ve sonunda üç büyük kulüp benzeri segmente ve farklı segmentli antenlere sahiptirler. Yetişkin kırmızı un böcekleri parlak kırmızımsı-kahverengi, düz ve yaklaşık 3 mm uzunluğundadır.
Hint kökenli olduğuna inanılan kırmızı un böceği - un biti (Tribolium castaneum) kozmopolit bir türdür ve tüm dünyada kolayca bulunurlar. Yaşam alanları biraz daha sıcak bölgelerle sınırlı olmasına rağmen, un bitleri daha soğuk iklimlerde, ısıtmalı binalarda hayatta kalma yeteneğine sahiptir.
Güve gibi, depolanan ürünlerin ortak ve ciddi bir problemi olan kırmızı un böceği, tahıl, un, yulaf lapası ve pirinç kepeği dahil olmak üzere çeşitli tahıl ürünlerin zararlılarındandır. Kırmızı un böcekleri, çiftlikte depolanan ürünler, dökme depolanmış fındıklar ve işleme tesisleri de dahil olmak üzere çeşitli durumlarda ciddi zararlılardır. Saldırılabilecekleri diğer ürünler yağlı tohum, yağlı kek, fındık, kuru meyve, baharat, çikolata - hatta kemikler ve diğer hayvansal ürünlerdir. Un bitlerine genellikle fırınlarda, un fabrikalarında ve diğer tarımsal depolanmış tahıl alanlarında rastlanır.
Kırmızı un böceği büyük ölçüde sedanter bir organizma olarak görülmüştür. Depolama tesisleri arasında yayılmasının sebebi, uçuş yoluyla aktif bir dağılım gerçekleştirmesidir. Son davranışsal ve genetik analizler, bu türün gıda depoları arasında uçuşa göre aktif olarak dağıldığını göstermektedir. Un bitleri, mühürlü paketlere, küçük çatlaklar ve boşluklardan girebilir, çünkü kırmızı un böceklerinin ile 1.2 mm çapında ki deliklerden geçmeleri mümkün. Ürünlerin doğrudan zarar görmelerinin sebebi, larvaların ve yetişkinlerin beslenmesidir. Bunun yanı sıra daha ciddi olan bir diğer sorun dökme deriler, ölü böcekler ve dışkı ile ürünün kontaminasyonudur.
Davranış
Kırmız un böcekleri, yumurtalarını hasarlı tahıllara bırakırlar. Bu böcekler üreme mevsiminde 100 tane yumurta üretebilen bir türdür. Soğuğa dayanıklı değildirler, bu nedenle sadece sıcak koşullar altında yaşayabilirler. En küçük yarıklarda bile bulunurlar. Bu yüzden tahıl ve diğer yiyecek kalıntılarının biriktiği makinelerde ciddi ve özel bir sorun yaratırlar.
Zararlar
Un böcekleri ikincil tahıl zararlılarıdır ve birincil zararlılar tarafından yapılan besleme hasarını arttırırlar. Kırmız un böcekleri çok sayıda bulunduğunda, unu kalıplamaya eğilimli hale getirirler. Ayrıca ürünün griye dönüşmesine sebep olurlar ve koku bezlerinden salgılanan kötü kokular, emtialara bulaşır. Buna ek olarak, büyük böcek popülasyonları sakıncalı kokulara neden olan ve ürün kalitesini düşüren savunma kinonları salgılarlar.